Veelgestelde vragen

Zoals je gemerkt hebt, zet ik in mijn praktijk graag paarden in tijdens het coachen. Vaak vinden mensen het een beetje zweverig klinken, maar kan het ook heerlijk praktisch zijn! Hieronder beantwoord ik nog een paar vragen die je misschien hebt:

Vraag:  Ik zie twee adressen op jouw site, hoe zit dit precies?
Antwoord:  Ik werk zowel vanuit Enschede als vanuit Terband (nabij Heerenveen). Op beide plekken werk ik met en zonder paarden, dus in principe is mijn gehele aanbod op beide locaties beschikbaar. Indien je een teamsessie wil met een groot team, of meerdere teams, dan kan dat enkel in Terband.

Vraag:  Waarom coaching met paarden?
Antwoord: Paarden zijn expert in het lezen van lichaamstaal en uitermate gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander. Dat maakt hen tot effectieve partners op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ze laten ons direct weten of we verbonden zijn met het grote geheel en of ons hoofd en hart congruent zijn met elkaar. Dit is hun instinct, want ze kunnen in de kudde enkel overleven door heldere congruente communicatie.
Omdat paarden altijd en direct reageren op jouw energie, hebben ze een belangrijke signaalfunctie bij het gewaar zijn van lichaam en geest. Ze kunnen ons daarmee helpen de focus gericht te houden op de onmiddellijke ervaring in het hier en nu, en nodigen ons uit dat aan te gaan. Eerlijk en zonder oordeel!

Vraag:  Moet ik ervaring hebben met paarden?
Antwoord:  Nee hoor, ervaring met paarden is niet nodig. Het coachen met paarden heeft niet te maken met verstand hebben van paarden of paardrijden. Door mijn kennis en ervaring kan ik de veiligheid waarborgen, daarover hoef jij je geen zorgen te maken.

Vraag:  Ik ben bang voor paarden, is het dan wel iets voor mij?
Antwoord:  Zeker wel! Ik maak het regelmatig mee dat mensen angst hebben voor paarden. Een belangrijke voorwaarde voor je ontwikkeling en het coachen met paarden is dat je veilig voelt. De activiteit wordt hierop aangepast. We kunnen bijvoorbeeld eerst werken achter een hek of een draadje spannen. En soms is het juist deze angst, die een dieperliggende oorzaak heeft. Door hier samen met de paarden aan te werken, kan je weer groeien. Vaak zie ik dat mensen met angst aan het einde van een sessie nauw verbonden zijn met de paarden.

Vraag:  Hoelang duurt een sessie paardencoaching?
Antwoord:  Een sessie duurt ‘zo kort als kan, maar zo lang als nodig’. Meestal zijn we tussen de 1.5 en 2 uur bezig.

Vraag:  Wat moet ik aan?
Antwoord:  Trek makkelijk zittende kleding aan en kijk even van te voren naar het weer. De ervaring leert dat het vaker droog is dan regent, maar belangrijk is wel dat je stevige schoenen draagt die waterdicht zijn. In de winter is het aan te raden om echt warme kleding aan te trekken. Kou kan erg belemmerend werken.

Vraag:  Kan ik de sessies vergoed krijgen?
Antwoord:  Achter de schermen wordt hard gewerkt aan vergoedingen door zorgverzekeraars. Ik heb inmiddels wel de benodigde papieren, maar het proces stagneert doordat het coachen met paarden (en andere verwante manieren van coaching met dieren en in de natuur) uit de pakketten zijn gehaald.

Wel zie ik vaak dat trajecten of sessies door werkgevers vergoed worden. Informeer hier altijd naar, het kan je op weg helpen.

Voor het coachen van kinderen en jongeren onder de 18 zijn soms budgetten beschikbaar binnen de gemeente, zij vallen onder de jeugdwet. Informeer hiernaar bij je gemeente.
Sommigen gemeentes hebben flexibele budgetten om maatwerk in te zetten. Binnen de wijkteams kan je hierover informatie krijgen.

Vraag:  Kan ik in termijnen betalen?
Antwoord:  Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Geef dit op tijd aan, dan kunnen we daar afspraken over maken.