Opstellingen

In alle systemen waar je in je leven deel van uitmaakt bestaan patronen en trauma’s. Door middel van een opstelling krijg je meer inzicht in de belemmeringen die je ervaart.

Individuele opvoed- of familieopstellingen

In alle systemen waar je in je leven deel van uitmaakt bestaan patronen en trauma’s. Patronen en trauma’s hebben invloed op je leven, je gedrag en de keuzes die je maakt en ze kunnen behoorlijk belemmerend werken, zonder dat je je daar bewust van bent. Je ziet ze niet, maar je voelt ze wel.

opstellingen

Opstellingen

Jouw eigen gezin, je familie, maar ook een organisatie of je werkomgeving is een systeem. Een opstelling kan helpen om de verborgen verbanden in het systeem te zien. Door middel van een opstelling kun je meer inzicht krijgen in de belemmeringen die je ervaart en word je gestimuleerd deze aan te pakken. Daardoor zijn grote veranderingen mogelijk en ik hoor mensen vaak zeggen dat ze zich vrijer voelen en minder getriggerd worden door hun omgeving of door het gedrag van hun kinderen.

Een opstelling kan op zichzelf staan, maar kan ook onderdeel zijn van een kort traject. In zo’n traject loop ik een stukje mee op jouw pad. We kijken welke plek je hebt in jouw systeem en welke belemmeringen of overtuigingen invloed hebben op jouw functioneren. We creëren samen verschuivingen, waardoor jouw leven weer kan stromen en groei en ontwikkeling kan ontstaan.

Een opstelling gaat nooit verder dan je aankan en werkt altijd in het hier en nu. Het kan zowel met als zonder de paarden.

Opvoedopstelling

De opvoedopstelling is een fijne manier van werken, omdat het kind zelf niet aanwezig hoeft te zijn, maar wel het resultaat ervaart. Daarnaast werkt het beeld dat opkomt erg krachtig en vaak ook ontroerend en zegt het veel meer dan woorden.
Door deze ervaringen kun je beter bij jezelf blijven en meer aanwezig zijn in je relaties en gezin. Voor de kinderen geldt dat ze zich daardoor vrijer kunnen voelen en minder geneigd zijn negatief gedrag te vertonen.

 

Familieopstellingen

Ik begeleid ook familieopstellingen los van een opvoedvraag.

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met me op voor
een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deze mensen gingen je voor …

Nieuwsgierig naar wat paardencoaching is en met een hoofd vol (levens)vragen stapte ik met Lies de paardenbak in. Een enorme intense ervaring rijker en met een andere kijk op dingen stapte ik de bak weer uit. Zacht, stevig en ontspannen voelde ik me daarna. Maar vooral ook de weken daarna merk ik nog hoe impactvol de sessie is geweest en wat het heeft losgemaakt.

Lies, je hebt mij moeiteloos, heel ondersteunend en liefdevol bij mijn proces begeleid. Jij bent hiervoor gemaakt. Ik kom graag weer!

Martine

 Vanuit de Gemeente Enschede hebben wij met ons team deelgenomen aan een teamtraining onder begeleiding van Lies van Dongeren en haar prachtige paarden natuurlijk. We wilden eens een training doen op een andere manier en paarden-coaching was voor ons een uitgelezen kans, en uitdaging voor sommigen, om het eens heel anders te doen en ook nog eens lekker buiten te zijn.

We kregen een prachtige zonnige dag
voorgeschoteld met hele fijne coaching van Lies wat ons team nuttige inzichten opleverde. We deden meerdere teamopdrachten waarbij de krachten in het team naar voren kwamen, maar waarbij tegelijkertijd onze zwaktes helder bloot kwamen te liggen. De paarden houden je een stevige spiegel voor door bijvoorbeeld niet mee te willen werken of zelfs weg te lopen tijdens de opdracht.

Lies liet ons aan de hand van haar vragen uitstekend zien wat er tijdens de oefening gebeurde. En uiteindelijk kom je erachter waarom dat gebeurt. Het zei ons veel over de verhoudingen binnen het team en de rollen die we individueel op ons nemen. Tot slot was er een opdracht voor duo’s en kregen 2 teamleden een opdracht met één van de paarden uit te voeren. Leuk en leerzaam om als team te zien wat er tussen 2 collega’s gebeurt als ze voor een schijnbaar makkelijke opdracht toch nog voor onverwachte uitdagingen komen te staan! Tijdens de oefeningen lette Lies altijd goed op de veiligheid van zowel de deelnemer als van het paard.

Kortom: een heel bijzondere en mooie dag om mee te maken onder de plezierige leiding van Lies en haar paarden. Met nieuwe inzichten en een avontuur rijker zijn we weer huiswaarts gekeerd…

Remco van Hogen, manager Stadsdeelbeheer

In een complex familiesysteem ben ik (te) jong een ware overlevingsexpert geworden: een gouden medaille voor het analyseren van gedrag en denkwijzen en het herkennen van risicosituaties, om me indien nodig als een kameleon te kunnen aanpassen. Helaas hoort daarbij dat mijn hoofd heeft geleerd om overuren te draaien – ik leef in mijn hoofd en was me niet bewust dat ik het analyseren kon inruilen voor voelen.

Samen met Lies en de paarden oefende ik om contact te (durven) maken met mijn gevoel en intuïtie – een eerste stap naar vertrouwen en letterlijk met beide benen op de grond, aan het roer in mijn eigen leven te staan.

Daniëlle