Kindercoaching

In contact met paarden komt de wijsheid van kinderen bijzonder snel naar boven. 

Waarom werkt paardencoaching voor kinderen zo goed?

We willen allemaal dat onze kinderen zorgeloos op kunnen groeien en lekker kind kunnen zijn, maar soms heeft een kind een steuntje in de rug nodig. Er gebeurt iets verdrietigs, een kind wordt gepest, of het ontwikkelt problematisch gedrag. In onze samenleving en op school leren we kinderen voortdurend te voldoen aan een bepaalde standaard en te presteren. In een sessie paardencoaching is er geen ‘goed’ of ‘fout’. Je mag jezelf zijn, met al jouw eigenaardige of juist karakteristieke eigenschappen! Dat kan in het begin heel spannend zijn. Want wat doe je als er helemaal niets van je verwacht wordt? Dat voelt eerst heel gek! Maar al snel voelt het bevrijdend en veilig.

tot rust komen

Kort lontje

Sommige kinderen hebben een enorme behoefte aan contact met anderen, maar ze uiten het onhandig of maken veel ruzie. Daarop komt dan de aandacht te liggen. Tussen de paarden kunnen we die focus eraf halen maar lopen we er ook niet voor weg. Mijn paarden maken ook ruzie. Zelfs de hond maakt ruzie, als er bijvoorbeeld zo maar een andere hond het erf op komt. Allemaal momenten waar we samen naar kunnen kijken en waar we van kunnen leren.

Paardencoaching voor kinderen

Verdriet, verlies of rouw

Kinderen maken ook verdrietige dingen mee, moeten omgaan met verlies of rouw. Bij Kees, mijn trouwe IJslander, kun je al jouw verdriet en geheimen kwijt.

Kees heeft enorm veel geduld en je kunt zelfs op zijn rug liggen en je even laten dragen. Samen kunnen we zoeken naar een mooie plek voor jouw verdriet en er ruimte voor maken.

Oefenen sociale vaardigheden

Pesten

Word je gepest op school, thuis of tijdens jouw lievelingssport? De paarden pesten elkaar ook en mijn kleine shetlander Abelard probeert zelfs wel eens een beetje te happen. Vaka, de bescheiden IJslandse merrie kan Abelard feilloos op zijn plek zetten. Hier kunnen we samen van leren. En jij kan oefenen om steviger te gaan staan!

Paarden oordelen niet

Kinderen hebben niet altijd woorden voor wat er speelt. De paarden weten echter bijzonder goed waar het over gaat, dus woorden zijn vaak niet eens nodig! Bij de paarden kunnen kinderen ervaren wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden, los van prestatie en focus op wat er allemaal niet goed gaat.

Omdat het coachen met de paarden is gebaseerd op dat wat er is in dit moment, heeft het een heel krachtige werking. Voor kinderen met autistisch gedrag bijvoorbeeld is het coachen met de paarden bijzonder krachtig. Je ziet ze tot rust komen. Want tja, als ze heel erg druk zijn en lawaai maken, dan loopt het paard voor hen weg. Ze kunnen oefenen om een paard rustiger te benaderen en meteen ervaren dat je dan heel goed kan samenwerken.

In contact met de paarden komt de wijsheid van de kinderen bijzonder snel naar boven. Kinderen openen zich vaak veel sneller dan volwassenen en spelenderwijs kunnen ze weer gaan voelen en ruimte maken voor een andere manier van kijken. Met veel geduld en aandacht voor wie ze zijn, begeleid en ondersteun ik ze daarbij.

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met me op voor
een vrijblijvend kennismakingsgesprek.